Helyrehozhatatlan károkat okoz a kormány

A Jobbik maximálisan szolidaritást vállal a hallgatókkal és támogatja őket törekvéseikben - jelentette ki sajtótájékoztatóján Vona Gábor, a Jobbik elnöke.

 

A Jobbik a 30-35 év alattiak körében számos felmérés szerint a legerősebb a párt, ami felelősséget is ró rájuk - mondta el Vona, ám hozzátette: ha a korcsoportból egyetlen egy támogatójuk sem lenne, akkor is támogatnák a hallgatók törekvéseit, mivel becsületbeli ügyről van szó.

Vona szerint két hónappal a felvételi jelentkezések előtt a keretszámok ilyen mértékű csökkenése finoman szólva is elképesztő intézkedés. Olyan kormányzati arrogancia mutatkozik ebből a lépésből, amit már számtalanszor láthattunk, ám nem véletlen, hogy most betelt a pohár a tanulók körében. Vona rámutatott: a kormány döntése nem pusztán a fiataloknak, hanem az egész országnak rossz. A kormány - ahogy korábban más szektorokkal is tette - a saját elhibázott gazdaságpolitikájának veszteségeit a magyar felsőoktatás résztvevőivel szeretné megfizettetni, ezzel pedig az ország jövőjét teszi kockára.

Még súlyosabbá teszi a lépést annak időzítése, hiszen mindez akkor történik, mikor Magyarországon soha nem látott méreteket öltött a fiatalok körében az elvándorlási hajlandóság. Vona szerint a Fidesz ezzel már nemcsak passzívan nézi, hogy a fiatalok elhagyják az országot, hanem aktívan elüldözi őket. "A Fidesz korábbi szlogenjét, mely szerint a jövő elkezdődött, ki lehetne cserélni arra, hogy múlt elkezdődött" - mondta a politikus.

A Fidesz és az MSZP az elmúlt években már többszörösen megmutatta, hogy a fiatalság és a felsőoktatásban lévők terhet, nyűgöt jelentenek számukra. Különösen hiteltelen az MSZP tiltakozása, hiszen számukra a tandíj olyan lételem, mint "a szúnyognak a vér". Ezzel szemben a Jobbik szövetségesként tekint a hallgatókra, a jövő reménységeit látja bennük.

Vona arra kérte Orbán Viktort, mutassa meg, hogy a Fidesz 2010-es választási programjában hol szerepeltek ezek az intézkedések. A Jobbikos politikus kiemelte: mindezen fiatalságot sújtó intézkedéseket egy olyan párt hozza, mely korábban népszavazást tartott a tandíj ellen, többek közt ennek köszönheti társadalmi tőkéjét is. Orbán Viktor eszerint ugyanúgy hazudott a magyar társadalomnak, ahogy Gyurcsány Ferenc is.

A Jobbik elnöke kitért Hoffmann Rózsa személyére is, róla elmondta: úgy érzik, hogy a politikus elvesztette hitelességét, erkölcsi tőkéjét, a szektoron belül jó gazda helyett terminátort látnak benne, éppen ezért le kell mondania.

Vona arra kérte a kormányt, hogy forduljanak vissza erről az útról, mert nem az a szégyen, ha valaki megváltoztatja a téves döntését, hanem ha kiáll a tévedése mellett. A kormánynak ráadásul egyetlen vitaképes érve sincs arra, hogy ezek az intézkedések miért is lennének jók Magyarországnak. A politikus hangsúlyozta: a Jobbik ki fog állni a fiatalok mellett és mindent megtesz annak érdekében, hogy a kormányt visszafordítsák a tévútról.

Hülyének nézi a fiatalokat a Fidesz

Ezt követően Dúró Dóra, a Jobbik szakpolitikusa vette át a szót. Mint fogalmazott, a kormány helyrehozhatatlan károkat okoz a fiatal generáció életében, hiszen akinek most középiskola után nem lesz lehetősége megkezdeni felsőoktatási tanulmányait, annak később sokkal nehezebb lesz visszakapcsolódnia a rendszerbe.

Dúró szerint az intézkedések mellett a kormány a pofátlan hazudozásával is tetézi a bajt, hiszen Balog Zoltán, Hoffmann Rózsa és Orbán Viktor is elképesztő kijelentéseket tett az elmúlt napokban. Ilyen volt Selmeczi Gabriella megállapítása is, aki közleményében úgy fogalmazott, hogy az intézkedések a diákok érdekeit szolgálják.

Dúró Dóra szerint a Fidesz hülyének nézi a fiatalokat, lebecsüli, megalázza őket azzal, hogy nem képes velük őszintén beszélni.

A képviselő arra is rámutatott, hogy a diplomások munkaerőpiaci helyzete egyáltalán nem olyan rossz, ahogy azt a kormány lefesti. Néhány évvel ezelőtt a munkanélküliek között 1,5-2% volt a diplomások aránya, jelenleg ez a szám már 6%, ám még mindig jelzi: semmilyen piaci vagy nemzetgazdasági érdek nem támasztja alá, hogy a kormány töredékére nyesse vissza az államilag finanszírozott képzési helyek számát.

A Jobbik vállalja, hogy kormányra kerülve a nemzetgazdasági előrejelzések és munkaerőpiaci igények alapján a felsőoktatási keretszámokat úgy határozza meg, hogy minden, a munkaerőpiacon hasznosítható diplomához ingyen jussanak hozzá a diákok, hiszen jól látszik, hogy a diplomások képzése megtérül. Hamarabb találnak munkát, általában magasabb fizetést kapnak, ezáltal több adót is fizetnek a költségvetésbe - zárta gondolatait Dúró.

Ha nem dolgoznak, fizetést se kapjanak

Portálunk a sajtótájékoztató végén egy másik témában is megkérdezte Vona Gábort. Arról érdeklődtünk, a Jobbik elnökének mi a véleménye arról, hogy az LMP a jövőben bojkottálni fogja a Jobbik javaslatait a Parlamentben. Vona felelevenítette Ertsey Katalin lépését, melyről már a barikad.hu is beszámolt: az LMP-s honanya a jövőben nem vesz részt a külügyi bizottság ülésein, amíg annak Gyöngyösi Márton az alelnöke. Vona elmondta: ő maga is tagja a külügyi bizottságnak, és nem szeretné megsérteni az LMP képviselőjét, de véleménye szerint senkinek nem fog hiányozni az ülésekről, ahogy a szintén távol maradó MSZP sem. Vona reméli, hogy az MSZP és az LMP az összes parlamenti bizottságtól távol marad a jövőben, ahol a jobbikos politikusok vannak. Hozzátette: az el nem végzett munkáért fizetés sem jár, ezért bízik benne, hogy Ertsey Katalin karakánsága odáig is terjed, hogy a jövőben nem veszi fel a bizottsági munkáért járó tiszteletdíjat.

Vona magáról a jelenségről úgy vélekedik, hogy pártját egy hisztéria miatt próbálják egészen izzadtságszagú módon politikai karanténba zárni. Hangsúlyozta: mikor a 2010-es kampány során találkoztak az emberekkel, megígérték nekik: a Jobbik az országgyűlésben mindent megszavaz, ami az ország és a magyarság érdekét szolgálja és semmit sem szavaz meg, amiről ez nem mondható el. Hogy az LMP és az MSZP hogyan szavaz, mikor vonul ki, az az ő problémájuk, úgy látszik, bennük nincs meg a képviselői felelősség, hogy az emberek érdekében dolgozzanak az Országgyűlésben.

Forrás: Jobbik.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://gyongyosijobbik.blog.hu/api/trackback/id/tr174968275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása